Zanimivosti


Francoska revolucija naj bi se rodila ob pitju kave v pariških kavarnah.

Kofein je prisoten tudi v čaju in je po kemični sestavi enak kofeinu v kavi, a za razliko od kavnega kofeina neposredno vpliva le na možgane in živčni sistem, medtem ko krvnega obtoka ne pospešuje.

Okus in vonj kave uravnavamo s praženjem. A bolj kot so zrna pražena, grenkejša je kava in manj diši.

 

Da je Kopi luwak najdražja vrsta kave na svetu. V ZDA stane kilogram te kave kar 830 evrov, skodelica pa med 35 in 70 evrov. Najboljšo kopi (kar v indonezijščini pomeni kava) luwak kavo pridobivajo na indonezijskih otokih Sumatra, Java in Sulavesi ter na Filipinih, kjer domuje azijska cibetovka. Kavo namrež izdelujejo iz zrn kave, ki jih najdejo v iztrebkih te živali.

Raziskovalci finske univerze v Kuopiu in švedskega inštituta Karolinska Instituet v Stockholmu so med letoma 1972 in 1998, sledili navadam glede pitja kave pri okoli 1400 posamezniki in ugotovili, da so redni pivci kave redkeje trpeli za demenco.

 

Danes je kava seveda večinoma prijeten del vsakdana – turška, espresso ali kakšna druga – zjutraj, popoldne ali zvečer. Tako je kava najpopularnejša pijača poleg vode, saj vsako leto ljudje po svetu spijejo preko 400 bilijonov skodelic kave. Na svetu je več kot petdeset držav izvoznic kave. Letna svetovna proizvodnja kave presega 100 mio 60 kilogramskih vreč.

Lahko rečemo, da je kava edina pijača, ki združuje svet, saj jo pijejo ljudje po vsem svetu ne glede na raso ali versko pripadnost. In skoraj povsod je poznan obred, ki se mu reče ODMOR ZA KAVO!

In odmor za kavo naj bi si privoščili tudi astronavti pred prvim sprehodom po Luni. Zgodil naj bi se 20. julija 1969 kmalu po pristanku na Luni in štiri ure pred zgodovinskim sprehodom, ki ga je spremljal cel svet. 
 

Kako deluje kofein?


Kofein je blagi stimulans, ki se nekaj ur po zaužitju izloči iz telesa. Že približno dve skodelici kave sta dovolj, da kofein spodbudi del vegetativnega živčevja, ki k organom prenaša predvsem stimulativne dražljaje. Ti poskrbijo za budnost in sproščenost.

Slika
Slika
Slika
Slika
naša ponudba | zanimivosti |o podjetju | trgovina | pogoji poslovanja | kontakti

 

Vse pravice pridržane

izdelava spletnih strani
Izdelava spletnih trgovin
Gostovanje spletnih strani
CGP - Celostna graficna podoba
kapsule